Archive for January, 2007

Nocturnă

January 21st, 2007

nu sunt un artist al vorbelor şi nici un sentimental melancolic, dar îmi place oraşul meu.

E oraÅŸul meu, m-am născut, am crescut, pe străzile centrului lui mi-am julit picioarele învăţând să merg pe bicicleta, într-însul am găsit o ÅŸcoală bună… am găsit ÅŸi oameni buni.

Aş vrea să-l văd mereu curat, păzit şi respectat.

Îmi place noaptea pentru că e mai liniştit şi e mai frumos.

Sărmanii de la adăpostul de noapte

January 21st, 2007

Într-un post anterior vă arătam câteva imagini cu oameni ai străzii, a continuat să mă intereseze soarta lor şi cu multă satisfacţie am aflat că lucrurile au evoluat puţintel.

O bună parte din acei oameni sunt “găzduiÅ£i” acum la adăpostul de noapte al Primăriei. O acÅ£iune lăudabilă a edililor sătmăreni. Felicitări!

Am acceptat cu bucurie să particip la o acţiune de ajutorare a acestor oameni mai mult fiind curios de soarta lor. Voiam să îi vad cum se comportă într-un cadru social organizat.

Am aflat că le este cu ceva mai bine, beneficiază de hrană, asistenţă socială şi medicală. Nu mai dorm pe sub poduri şi o bună parte din cei asistaţi au un loc de muncă dar nu au o casă.

Necazul e că într-o noapte pot fi ajutati doar 60 de oameni, sătmarul are mai mulţi necăjiţi, restul tot afară în stradă sau în condiţii mizere dorm.

Am spus că beneficiază de hrană, închipuiţi-vă însă câtă hrană poate să primească un om din cei 1.5roni pe care primaria îi suportă, bani din care trebuie să li se asigure hrana seara şi dimineaţa, cred că pâinea şi margarina e hrana lor de bază.

Problema lor tot nu e rezolvată, ei ziua tot în stradă ajung, media de vârstă a celor asistaţi e undeva peste 45-50 de ani, oamenii aştia nu mai sunt capabili să lucreze sau nu mai găsesc de lucru, nici un angajator nu-i angajează. Ideală ar fi o asistare fulltime.

Am găsit un colectiv cu o inima mare acolo, oameni deosebiţi, oameni educaţi, condiţiile în care ei au ales să lucreze nu sunt deloc plăcute, nici unul din voi nu cred că aţi alege să munciţi pentru aceşti sărmani fără să aşteptaţi ceva în schimb. Ba mai mult unii din aceşti oameni amărâţi vin beţi sau semi-beţi, puşi pe harţă şi emiţând pretenţii exagerate. Sunt dispuşi să lucreze şi în condiţiile acestea.

Oh, ce inimă mare trebuie să aibă!

Am văzut în slujirea lor durere, neputinÅ£a de a face mai mult pentru aceÅŸti oameni, dorinÅ£a lor este să facă mai mult… ÅŸi nu pot, sunt copleÅŸiÅ£i de nevoi… aici ar trebui să intervenim noi ca societate sau mai concret ca oameni de bine.

Vizita noastră a fost în ajunul sărbătorilor de iarnă când am dus pentru aceşti oameni câteva alimente şi câteva flacoane cu suc, n-am facut-o pentru a face publicitate ieftină unui grup sau unei persoane, am făcut-o dezinteresaţi, din compasiune şi din dorinţa de a arăta acestor oameni că dragostea poate fi practicată fără elogii şi interese.

Am înţeles că se mai practică uneori reclama pe seama nevoiaşilor când dacă ceri ajutorul unui anumit soi de oameni vin să ajute numai dacă presa e acolo să consemneze evenimentul şi trebuiesc emise şi o sumă de elogii.

Patetic!!!

In ultima imagine veţi vedea câţiva tineri care au donat alocaţiile şi economiile lor pentru a aduce hrană acestor oameni sărmani, numele lor nu e important, nici măcar ei nu sunt atât de importanţi pe cât de mare este nevoia acestor oameni de a fi ajutaţi practic. Imaginea oamenilor nevoiaşi aş vrea să vă rămână în minte.

Hainele de pe ei arată jalnic, hrana lor este atât de săracă încât nu îmi închipui cum rezistă frigului de afară.

Înţeleg că animalele noastre de companie sunt mai bine hrănite decât aceşti oameni, nu vreau să fiu greşit înţeles dar acest adăpost a apărut după ce au fost create alte câteva pentru câini, o chestiune pe cât de hilară pe atât de anormală.

Nu îmi asum rolul de revoluţionar în acest sistem social, dar pot să vă spun că nu ajunge doar să gândim cu compasiune la aceşti oameni ci trebuie să acţionam practic.

Vă invit la un exerciţiu de imaginaţie, inchipuiţi-vă in pielea unui amărât, alege unul, oricare, stai în pielea lui o oră, apoi ia o bucata de hârtie şi notează ce ai simţit şi ce ai face să schimbi asta.

Fie ca aceste imagini să te urmărească. În special când animalul tău mănânca mai bine decât unul din aceşti sărmani.

În speranţa că nu am adus vreo jignire intelectului tău ci doar am sensibilizat inima ta îţi spun că rugăciunea unuia din aceşti sărmani e cu mult mai valoroasă cu cât e menţionat într-însa numele tău.

Un An Nou Fericit ÅŸi rodnic sa ai… să ai din ce să dai celui sărman.

Dan B.

Filarmonica din nou…

January 20th, 2007

din nou imagini cu oameni necăjiţi şi nunţi.

se pare că retraiesc anumite vremi aÅŸa se face că ciclul imaginilor se repetă…

Am onorat bucuros invitaţia unui bun prieten de a participa la un concert al absolvenţilor şi al elevilor Liceului de Arte.

Am fost extrem surprins, plăcut surprins de abilităţile muzicale ale acestor tineri, în special am remarcat o buna pianista, un cor de fete şi un trompetist. Nu cunosc numele acestor tineri, dar au făcut ca inima mea să crească.

Nu stăpânesc limbajul muzical, îmi cer scuze dacă aduc jignire vreounui cunoscător, dar am realizat că Sătmaru ‘nost micuÅ£ are oameni deosebiÅ£i care ÅŸtiu prin pedagogia lor să promoveze muzica de calitate, iar elevii lor ÅŸtiu să o facă auzită.

Sănătate tuturor ce activează în sfera muzicii sătmărene şi spor în acţiunile lor.

Mi-am propus ca anul acesta să particip la spectacolele Filarmonicii Sătmărene şi am să o fac cu plăcere.

Recomand tuturor sătmărenilor şi nu numai celor din Satu Mare să vină la spectacolele Filarmonicii, asta face ca seara să se termine fericit.

Dar, să nu carecumva să vă luaţi aparatele foto cu voi, că nu e voie! Ar fi păcat să pierdeţi a doua parte a spectacolului. Vă spun asta din experienţe trecute.

Tot mai frumoasă Filarmonica Sătmăreană.

Prieten drag…

January 18th, 2007

Dumnezeu ascultă rugăciunea ta, să fi sigur de asta!

doar că n-a găsit îngeraÅŸul care să Å£i se potrivească…

eşti un om special de aceea şi Dumnezeu doreşte să-ţi dăruiască un dar special.

ÃŽncă puÅ£in …

din suflet,

Dan B.

Mirii mei…

January 17th, 2007

Una din plăcerile mele este să fotografiez nunţi, o fac cu drag şi pasiune.

Mi-e drag să văd miresele având emoţii, mi-e drag să le fac să zâmbească şi să le amintesc că e ziua lor şi că nimeni nu le-o poate lua, iar eu sunt acolo doar aşeza pe hârtie imaginea acestui moment.

Mi-e drag să spun mirilor că a fi natural e necesar.

Mi-e drag să le spun că sunt cu atât mai frumoşi cu cât sunt ei înşişi.

Mi-e drag să-i fac să se simtă bine.

Îmi sunt dragi mirii, poate de aceea implic pe lângă pasiune şi profesionalism şi emoţiile.

SoÅ£ia mea citeÅŸte reuÅŸita unei nunÅ£i pe chipul meu când ajung acasa frânt de oboseală… ÅŸi neaparat trebuie să dau detalii.

Mulţumesc vouă celor ce alimentaţi plăcerea mea de a fotografia nunta voastră.

Fiţi binecuvântaţi!

Scuze…

January 17th, 2007

Primul lucru care am să îl fac este să cer scuze vizitatorilor blogului meu, blog care nu a fost actualizat de mult din diverse motive.

Timp puţin, muncă multă, indisponibilitate.

N-am sa detaliez, am să promit că noul an va aduce imagini mai bune si mai plăcute vouă.

Mulţumesc vouă celor ce vizitaţi fotoblogul.

Un an frumos ÅŸi …romantic doresc pentru voi.